paris

Miniboilie, de toekomst bij de witvisserij ?

Enige tijd geleden kreeg ik van Michael Meyer van M&M (voorheen Faps Hengelsport) een probeersetje van miniboilies. Nadat ik er regelmatig mee ging vissen was ik er al snel achter dat deze bolletjes in combinatie met de Method Feeder een ware killer zou zijn voor witvis en ook barbeel. Zelf gebruikte ik de Method Feeder al een tijdje en wist al wat deze methode van vissen op kon leveren. Echter maakte ik nog steeds gebruik van de standaard aassoorten zoals mais, maden, casters e.d. en de miniboilies waren dus een totaal vernieuwend produkt wat ik graag eens wilde testen.

Zeker het Amsterdam-Rijn kanaal was voor mij nog een onbekend stuk water waar ik me afgelopen jaar en dit jaar eens op gestort heb en uiteindelijk de juiste "key" te hebben gevonden en er tot op heden nog niet geblankt heb. Uit de karper en barbeelwereld was ik al bekend met het fenomeen "aas op de hair" methode en het perfecte zelfhaaksysteem, zo ook in de witvis wereld is de Method Feeder sterk in opkomst.

Ik gebruik de Method Feeder van Kobra en Preston 50gr. met daarin een elastiek (powergum) welke meteen een goede schokdemper is als je met dyneema (gevlochten) lijn vist zoals ik.

Na een tijdje te hebben gevist met de miniboilies uit het proefpakket bleken de gele, oranje en witte de meest succesvolste te zijn, menig ruisvoorn en brasem werd gestrikt, zeker als het gaat om bepaalde stekken met dressuur was dit de ware killer om de vis toch tot aanbeten te verleiden. Of ik nou een gewone korf gebruikte met een langere onderlijn of de Method Feeder met een 10cm onderlijn, als het bolletje aan de hair hing was het binnen een no-time raak.

Uiteraard werd ook de barbeel er mee geconfronteerd en door middel van een combirig te maken van 3 miniboilies aan de hair wist ik er al snel een barbeel mee te strikken

Na een periode van testen nam ik contact op met Michael Meyer en bracht verslag uit over de kracht van die mini boilies en werd er een afspraak gemaakt om met meerdere soorten te gaan vissen, ook waren er mini hook pellets in Monster Crab en Heilbot opgenomen in het assortiment.

Zo had ik niet veel later een pretpakket binnen en kon het testen beginnen.

Uiteraard kon ik niet lang wachten om deze set uitgebreid te gaan testen en de volgende avond zat ik aan de waterkant van het Amsterdam-Rijn kanaal.

Eerst een mooi basis Method voer aangemaakt met mais en een aantal vermalen soft pellets en miniboilies er door.

Eerst 5 flinke voerkorven op de stek gebracht en daarna de Method Feeder er aan i.c.m. een miniboilie.

De eerste aanbeet liet niet lang op zich wachten, een flinke tik op de top en daarna een kromtrekker. Het enige wat ik nog hoefde te doen was de hengel oppakken en de drill beginnen. Niet veel later verschijnt er een dikke brasem van ruim 1,5kg aan de oppervlakte en glijd deze het net in.

De maat is gezet en een prachtige Brasem had de miniboilie te pakken en het zelfhaaksysteem heeft zijn werking weer eens bewezen.

Zo weet ik er op die avond nog 3 bij te vangen met de wetenschap dat het Amsterdam-Rijn kanaal een lastig water is om te bevissen. Jurgen vangt er ook nog 2 en Joeri kreeg één flinke poeier waarbij hij bijna zijn hengel kwijt was en door de klapper het elastiek van de Method Feeder was geknapt. En dat allemaal op de miniboilies.

 

De start is gemaakt om deze methode van vissen verder te gaan perfectioneren i.c.m. de miniboilies en soft hook pellets.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

De kracht van de miniboilie en hook pellet aan de method feeder.

Wederom een feedersessie op het Amsterdam Rijn Kanaal en hier was ik samen met Joeri, een perfecte gelegenheid om eens te testen hoe d everhoudingen zijn tussen method- en normale feeder met korf.

Al snel bleek Joeri een aanbeet te krijgen, kleine brasem en bliek, maar dan na ongeveer een uurtje krijg ik een kromtrekker en kan ik aan de bak met een flinke brasem.

Ik vis dus met de Method Feeder i.c.m. de miniboilie, ook hier bewijst de miniboilie weer de kracht om grotere vissen te verleiden tot een aanbeet.

De brasem komt naar het net

en niet veel later op de kant om te worden onthaakt.

waarna de 56cm brasem kon worden vereeuwigd met mij op de foto.

De door mij gebruikte method feeder montage.

Preston Method Feeder 45gr. Large, 10cm onderlijntje, drennan haakje 12 en de miniboilie.

Dat deze montage zich bewijst hoef ik niet meer te zeggen, de Method Feeder is sterk in opkomst in de witvis wereld, alleen tijdens wedstrijden wordt er met beide methodes gevist, meest gehoorde antwoord is vertrouwen krijgen.

Tijdens een wedstrijd telt elke vis, maar om een wedstrijd geheel op de Method te vertrouwen is er nog niet bij.

Ik vis niet anders meer dan met de Method en deze zijn nu ook in 80gr. te verkrijgen van Kobra, deze gaan getest worden op de Waal met feederen en barbelen.

Ook de miniboilie zal daar zeker ingezet gaan worden, de variatie in smaken is groot en wisseling van spijs doet eten is mijn motto, maar om nou al die bakjes mee te nemen naar de waterkant heb ik een verzamelbakje gemaakt, immers je moet het wel allemaal mee nemen.

Assortimentbakje miniboilies

Op de onderstaande foto's staat het assortiment wat momenteel verkrijgbaar is en binnenkort nog uitgebreid wordt met grotere variaties.

Miniboilies assortiment

1 : Red Nectar 8mm

2 : Mega Lever 10mm ( De ware brasem killer en mijn favoriet nummer 1 )

3 : Kara Brassin 8mm

4 : Monstercrab 10mm

5 : Brasem Supermix 8mm ( mijn favoriet nummer 3 )

6 : Stawberry 10mm (deze werkt goed voor Zeelt)

7 : Pineappel 10mm ( mijn favoriet nummer 2, brasem, ruisvoorn en Windes zijn er stapel op )

8 : Coco Bream 8mm

Mini Hook pellets

Bovenste doosje : Heilbot 8 en 10mm ( 2 barbelen mee gevangen met aas op de haak methode )

Onderste doosje : Monster Crab 6 en 8mm ( perfect voor op de haak en voor brasem )

 

Eindoordeel :

Dat deze miniboilies de toekomst zijn is zeker, de kracht van een superieur smaak- cq geurbommetje zal menig grote vis verleiden tot een aanbeet. Ook op water waar veel dressuur is zal de miniboilie en haakpellet gewaardeerd worden en menig vis toch weer gehaakt krijgen, zo ook op het Amsterdam Rijn kanaal waar bijna elke week wel een wedstrijd is, zijn de vissen super voorzichtig met hun aanbeten op een standaard montage, maar de Method Feeder i.c.m. de miniboilie heeft de vis weer aangezet tot spectaculaire harde aanbeten. Eerst een harde tik op de top en dan gevolgd door een kromtrekker, het enige wat rest is de hengel uit de steun nemen en de drill starten, de vis heeft zichzelf al gehaakt.

Ik ben overtuigd en zal deze toverbolletjes altijd bij me hebben en er mee vissen, de afwisseling van de diverse smaken en kleuren stelt je als visser in staat om snel te kunnen wisselen van aas, immers wisseling van spijs doet eten en zeker in combinatie met de andere aas aanbieding is het een ware killer voor de witvis, al dan niet gedresseerd.

 

De produktenrange is o.a. verkrijgbaar bij Hertog Hengelsport in Veenendaal of via een dealer bi u in de buurt van M&M welke terug zijn te vinden op hun site.

 

GreetZ

Ronald